Kuchnia i posiłki

Przygotowywane są przez dietetyka zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.  

Dzieci mają pozostawioną możliwość wyboru, same komponują zestawy śniadaniowe. Każdy zestaw zawiera mleko, kakao, kawę Inkę, herbatę z cytryną, płatki śniadaniowe, warzywa: pomidor, szczypior, ogórek, paprykę, rzodkiewkę, sałatę itp.  Pieczywo uzupełniane w zależności od dnia: wędlinami, rybą, serem, jajkiem,  różnorodnymi pastami, a dodatkowo każdego dnia serwowany jest miód i dżem.   

Jadłospis skomponowany jest tak, aby nabiał oprócz śniadania znajdował się każdego dnia w innym posiłku - obiedzie lub podobiadku. Owoce i warzywa stanowią codzienne uzupełnienie diety.

Podawane są albo w czystej postaci, albo pojawiają się jako dodatki w deserach, ciastach, jogurtach, czy polewach owocowych.  

 Dzieci przebywają w przedszkolu od 7 do 10 godzin dziennie,  dlatego posiłki podawane są  w odstępach dwugodzinnych.  

Rozkład i aktualny jadłospis

ROZKŁAD POSIŁKÓW:

8.30 - 9.00: Śniadanie 

10.45 - 11.00: Podobiadek 

12.00 - 12.30 Obiad: I danie 

13.30 - 14.00 Obiad: II danie

15:30-16:00 Podwieczorek