Kuchnia i posiłki
Przygotowywane są przez dietetyka zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.
Dzieci mają pozostawioną możliwość wyboru, same komponują zestawy śniadaniowe. Każdy zestaw zawiera mleko, kakao, kawę Inkę, herbatę z cytryną, płatki śniadaniowe, warzywa: pomidor, szczypior, ogórek, paprykę, rzodkiewkę, sałatę itp. Pieczywo uzupełniane w zależności od dnia: wędlinami, rybą, serem, jajkiem, różnorodnymi pastami, a dodatkowo każdego dnia serwowany jest miód i dżem.
Jadłospis skomponowany jest tak, aby nabiał oprócz śniadania znajdował się każdego dnia w innym posiłku - obiedzie lub podobiadku. Owoce i warzywa stanowią codzienne uzupełnienie diety.
Podawane są albo w czystej postaci, albo pojawiają się jako dodatki w deserach, ciastach, jogurtach, czy polewach owocowych.
Dzieci przebywają w przedszkolu od 7 do 10 godzin dziennie, dlatego posiłki podawane są w odstępach dwugodzinnych.
Rozkład i aktualny jadłospis
ROZKŁAD POSIŁKÓW:
8.30 - 9.00: Śniadanie
10.45 - 11.00: Podobiadek
12.00 - 12.30 Obiad: I danie
13.30 - 14.00 Obiad: II danie
15:30-16:00 Podwieczorek